AŞÇI NASIL OLUNUR

Aşcı


AŞÇI NASIL OLUNUR?
Aşçı nasıl olunur?” sorusunu, yemek yapmayı seven ve bunu meslek haline getirmeyi düşünen sizler için araştırdım. Evvela konuyu daha iyi anlayabilmek için bazı terimler üzerinde durmak istiyorum. Sonra da aşçılık mesleğini niçin seçmeniz gerektiğine, işin zorluklarına, görev ve sorumluluklarına değineceğim. Son olarak da meslekte başarılı olmanın sırlarını ve yazımın elbaşındaki sorunun cevabını vereceğim



  • Çevrenizdeki insanlarla kendini sık sık yemek konusunda muhabbet ederken buluyorsan, aşçılık sizin için uygun olabilir.
  • Ailede aşçı ya da şef var ise ve küçük yaştan itibaren mutfak ortamında bulunup bir şeyler öğrendiyseniz, bu meslek için bir adım öndesin.
  • Disiplinli, prensipleri olan ve el sanatları süsleme gibi işlerde de başarılıysan, bu işi yapmanız kolay olacaktır.
  • Araştırmaya ve yeniliklere açıksanız, yemek pişirme kabiliyetin de varsa, aşçılık mesleğini farklılık yaratan başarılı biri olarak icra edebilirsin.
  • Yoğun çalışma temposuna sahip olmak ve yılmadan, sabırla çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekiyor.
  • İyi bir aşçı olmak için başka kültürlere açık olmak, gerekli şartlardan biri. Sadece kendi ülkene ait yemekleri değil, çoğu ülkenin yemeklerini ve kültürünü öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor.
  • “Aşçı olmak için gereken özellikler neler?” sorusuna verdiğim cevaplardan çoğunu kendinde buluyorsan, buyurun; sizi tezgaha alalım...

    Aşçı Görevleri Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder, yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder, malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar, yemeği cinsine göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir, yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.) Mutfaktaki seçmeli yemek listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler, Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar, mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.
    NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar bir alanda uzmanlaşmışlardır.
    Aşçı Kullanılan Malzemeler
    Her türlü mutfak araç ve gereci (bıçak, tencere, karavana, mikser vb.), Havagazı fırını, elektrikli fırın, ızgara, fritöz, hamur yoğurma makinesi, sebze doğrama makinesi, ekmek kesme makinesi, salam ve kıyma makinesi, buharlı istim (sebze, et pişirirken), dondurma makinesi gibi aletler kullanır.Aşçı Özellikleri
    Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan, bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, sorumlu, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.Aşçı Çalışma Alanları
    Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Bunlar; Okul Mutfağı, Hastane Mutfakları, Fabrika Mutfağı, Ordu Mutfağı, İşyeri Mutfağı, Yemek Fabrikaları Mutfağı, Otel Mutfağı, Restoran mutfağı, Gemi Mutfağı, Uçak Mutfağı, Tren Mutfağı, Otobüs Mutfağıdır. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. Çeşitli yollarla iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkânlarına sahiptirler.Aşçı Okulu
    Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde “Yiyecek İçecek Hizmetleri” alanı “Aşçılık” dalında verilmektedir. Ayrıca, meslek liselerinin “Yiyecek İçecek Hizmetleri” alanı “Mutfak” dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir. Bunun yanı sıra; Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde, Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında, Halk Eğitim Merkezlerinde, Özel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.Aşçı Okulu Kaç Yıllıktır
    “Aşçı” mesleğinin eğitim süresi mesleki eğitim merkezlerinde ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.Aşçı Meslekte İlerleme
    Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlar “Kalfalık” sınavına alınırlar ve başarılı olanlar kalfa olarak ustalık eğitimine katılabilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup; Ekonomi, İşletme Bilgisi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Muhasebe, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Çalışma Hukuku ve İleri Meslek Bilgisi derslerinden oluşmaktadır. 2 yılsonunda ustalık sınavlarına katılabilirler. Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.






    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    PROFOSÖR NASIL OLUNUR

    ÇOBAN NASIL OLUNUR

    TAMİRCİ NASIL OLUNUR